Lunde på Runde.

Jeg tror bilder er som musikk. Vi kan høre musikk og like musikk selv om vi ikke spiller selv. Dersom bildene inneholder et ''fotografisk poeng'' eller en ”feeling” som treffer, kan de fleste motivområder likes. Jeg oppfattes kanskje som en urban fotograf. Noe jeg også er. Men jeg er også en naturfotograf. Jeg tar bilder av fugler, blomster, insekter, landskap og alt hva naturen har å by på. Naturen er uovertruffen på mange områder. Ikke rart vi har lyst til å formidle den. Når jeg vanligvis velger å ikke legge ut naturbilder på FOTOdotNO, er det fordi mange andre gjør dette bedre enn meg.

Hvorfor skriver jeg dette? Jeg er ikke selvopptatt eller gal. Tror jeg :-) Det er rett og slett en kommentar til Kjartan Tranas innspill under bilde bilde nr. 181578, der jeg i øyeblikkets rus lovet å legge ut et lundebilde. Essensen i samtalen var: Hvordan oppfatter vi kritikker fra personer som vi tror oppfatter bilder på en annen måte enn det vi tror ikke er riktig. Med andre ord - blir bilder bedre dersom vi har opplevelser og erfaringer fra motivets miljø.

Jeg har også vært på Runde i år, som så mange andre av dottens medlemmer. Og tatt ufattelig (alt for) mange lundebilder. Bildene er ikke tatt til bruk i FOTOdotNO - eller på utstilling - eller til Samfoto. Hvorfor tok jeg da disse bildene? Jo, fordi det er morsomt og fordi jeg er en naturelsker blablabla.. :-) Jeg vet ikke om dette er det beste bilde fra turen, men det er et av de første jeg åpnet. Jeg håper på kommentarer også fra fotografer som ikke er spesielt opptatt av fugler? Spørsmålet er om dette bildet har et ''fotografisk poeng'' ut over å være et fuglebilde fra Runde?

(Tror aldri jeg har skrevet tekst i stilform under bildene mine før, så jeg har litt å gå på … :-)
Bildet inngår i albumet Bevingede vesen -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-06-24 14:19:16
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger1879
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_144470} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (33)
Terje V.
Heisann Arne! Er du i slekt med Fred Strømme? (Lurer på om foto-kunnskapene ligger i slekta)

Bildet synes jeg er kjempebra. Du har jo fått med 3 fugler med vingene ute samtidig, ikke verst:) komposisjonen liker jeg også, men jeg synes at du kunne ha bedt den ene lundefuglen om å stille seg på siden, og ikke BAK den andre fuglen. Så ikke at det var 2 fugler der med en gang. Litt fugledressering tror jeg du kunne ha hatt godt av;)

Jeg var på en av Norges 2 (eller er det flere?) lundefulglfjell for to år siden, Lovund, og det var helt ufattelig mange fugler der. Tror jeg kunne ha levd i telt der resten av livet for å ta det perfekte lundefugl-bildet:P Men da hadde jeg ikke digitalt speilreflekskamera, og foto-interessen var ikke like høy som nå, så jeg klarte med med noen knips med engangskameraet:) Må vel ta meg en tur til et lundefugl-fjell en gang i fremtiden.

Nok om lundefugl. Er helt enig med deg angående ditt og Kjartans innspill. Når man er på et sted og tar bilder, kanskje deler opplevelser med flere folk (fotografer), minnene, inntrykkene man tar inn til seg, luktene, atmosfæren, og blabla... Alt dette skaper et helhetsinntrykk av opplevelsen fra denne plassen, og kanskje akkuratt dette motivet minner deg mest på denne opplevelsen, og setter noen assosiasjoner og følelser i sving, knyttet til det. Så alle bilde-kommentatorer; ikke vær alt for overfladisk når dere skal kommentere et bilde dere synes er dårlig. Men det er helt klart, når det legges ut flere 100 bilder hver dag, har man ikke tid til å gå inn i sjelen av hvert bilde. Dette er ikke et krav fra min side, selv så er jeg kanskje veldig overfladisk. Men bare tenk på det:)

Mvh Terje
Carsten A.
Jeg syns ikke dette bildet trenger mange forklaringer, for meg, som vel har vært på temmelig nøyaktig samme stedet, formidler det (noe av) den naturopplevelsen dette fantastiske stedet gir - og det er vel god nok grunn til å vise dey frem, skulle jeg mene.

Forøvrig en riktig fin og variert samling fugler her, er der selv, om alt går som det skal, om en ukes tid, så dette er bare med på å gi ytterligere inspirasjon.

MVH CA
Chr. G.
Her er det ingen tvil, fuglene gjør seg til for fotografen. Jeg ser en leken gruppe av skapninger som tilsynelatende morer seg med hverandre, til ære for deg. Den i midten er spesielt kåt på å bli foreviget. Og de to i lufta ser ut til å ha tatt sats for å overrumple spradebassen i midten, som tar kaka hva angår posering. Hun til venstre er jeg ikke sikker på hva bedriver. Kanskje flau over de andre. Litt slapp himmel, men slik var den vel bare. Et livlig 'glad-bilde' og på meg gjør det et bra inntrykk!
Hans Jacob H.
Versjon 1 takk!
Ikke dumt å ta med dine ''urbane'' kvaliteter inn i fuglefotografenes verden!
Dette synes jeg var et svært vellykket bilde fra en Lundfuglkoloni. Du har fanget mylderet av Lundefugl på en ''grafisk enkel'' og oversiktlig måte, hvor fuglene er spennende plassert i bildeflaten.
(Eller rettere sagt: de har plassert seg selv slik, bare så det ikke misforstås)
Jeg har mye mer fuglefjellfeeling her enn av f.eks. et nærbilde av Lundenfugl.

Jeg er ikke spesielt opptatt av fuglefotografering, men kanskje er det slik at gleden over å komme nærme disse skapningene og ønsket om å vise nærbilder av fuglene, detaljer i fjærdrakt osv. blir så framtredene at andre ting som dynamikk, bevegelse, helhet og atmosfære havner litt i glemmeboken?.
(Håper jeg ikke har rodd meg for langt på viddene og ertet på meg noen fuglefotografer nå da... :)
Steinulf L.
Dette var musikk og lek og en herlig opplevelse av natur.
Inger-Lise S.
Meget dyktig presentert! Det var et nydelig lys i bildet og varme,fine farger.
Jeg har ikke vært der, men det ser ut til at du presenterer stemningen på beste måte.

Inger-Lise
Kjartan T.
For meg har bildet virkelig et fotografisk poeng ettersom du her har to fugler som hopper inn mot den lunden som jeg regner som hovedmotivet. Jeg har betraktet bildet ganske lenge, og må bare slå fast at jeg liker dette veldig godt. Blikket flytter rundt, men kommer alltid tilbake til fuglen i senter. Det er liv og røre i det jeg ser, og jeg undrer meg på hvordan det ender når de to fuglene lander.

Regner med at du har lagt inn versjon 2 her for å vise et bilde som ikke har denne spenninga. Det er vel et bilde som herr Strømme vil kalle et foto uten et fotografisk poeng. Tok jeg poenget? :)

Du er nok god til mer enn å ta bilder fra bymiljøer. Har man blikket så har man blikket... Og jeg har nok noe å lære (men dersom jeg ikke trodde det så hadde jeg jo ikke vært medlem her).

(Fin tekst foresten, den fabulerer over et emne som jeg selvfølgelig også har tenkt mange tanker rundt. Hvorfor ønsker vi å vise fram det vi ser der ute? Hva er det som er så morsomt og så viktig med å fortelle om våre naturopplevelser? Vel, svaret mitt er vel at slik er mennesket. Hadde vi ikke skrevt, tegnet, fotografert og fortalt så hadde vi nok bodd under steinene i lundeura hele året.)
Odd Tore S.
Kommentar fra en ''annen'':
Noen driver med sitt her på bildet, og noen driver med noe helt annet.
De to som er fortapt i hverandre er helt fjerne fra alt annet.
Resten er i ferd med morgengymnastikken. Eller forbereder seg på en liten rask utfordring om landingsplassen, hva vet jeg om lundens psyke?
Om jeg nøyer meg med v2, får jeg assosiasjoner til en nederlansk prest jeg overvar en gang. Under hans meget lange preken ventet jeg bare på at han skulle ta av fra prekestolen med sin voldsomme fakter og vide kjortelermer.
Så slik kan en kunnskapspygmé med hensyn til fugler også få mye ut av et fuglebilde.
Bra æksjenbilde av fugler med fargerike nebb og et litt trist ansiktsuttrykk. Det ga meg litt av den samme opplevelsen som Line's apekattsdtudie i seks akter.
Odd Tore

Arne S.
Takk for fin respons!

Terje: Jeg er ikke i slekt med Fred Strømme (selv om jeg av og til føler det slik), men derimot er jeg i slekt med halve Skage i Namdalen, der både du og min mor kommer i fra. Ellers takk for en fyldig og flott kommentar.

Carsten: Lykke til på ferden! :-)

CG: Du beskriver situasjonen levende og godt og har tydelig evnen til innlevelse. En viktig egenskap for en fotograf.

Hans Jacob: Du har et bra poeng. Det er lett å la seg fascinere av fuglers fjærdrakt og eleganse. Man ønsker å komme så nært som mulig, og glemmer i farten vanlige krav til bilders komposisjon, fortelling og innhold. Det blir ofte en øvelse i skarphet. Noe som i stor grad er utstyrets fortjeneste. Ja, dette er en del av budskapet med bildet.

Steinulf: Du viser at kommentarer kan være kortfattet og likevel beskrivende.

Inger-Lise: Det virker som du føler nærværet av Runde gjennom bildet. Bra kompliment. Et besøk på øya anbefales, selv om fugler ikke står på menyen.

Kjartan: Du er en medvirkende årsak til at bildet presenteres. En godkjent kommentar fra deg teller dobbelt! Ja, jeg la ut versjon to for å vise hvor forskjellige bilder av fugler kan være/oppfattes. Normalt konsentrerer vi oss om EN fugl. Noe som i mange tilfeller kan være knapt. Jeg sier ikke at versjon 2 er uten poeng (viser til Odd Tores kommentar), men ja, toer'n er tatt med for å vise forskjellen i opplevelse mellom EN fugl og et helt miljø. Forresten kloke ord på slutten som viser at du kan mer enn å ta bilder. (Men det visste jeg jo :)

Odd Tore: Endelig kommentar fra en ''annen''! Ja, hva vet vi om lundens psyke, hehe! Prestelignelsen er bare helt herlig. Når betrakteren får assosiasjoner til menneskers adferd har jeg lyktes. Jeg vil for alltid huske hvilken ”ape” du er. Du gav meg en lang og god latter der - en viktig del av dotten for meg.



Ketil M.
flot lys og fin komp, flink er du!
Inger-Lise S.
Hei Arne! Komplimentet er fortjent. Og du har så rett,men det er din fortjeneste.
Men jeg vil takke deg for ideen ! (At jeg ikke kom på den selv,da! Pinlig! )
Vi skal jo ta en bit av ferien ikke langt unna! (Ålesund)
Menyen...Si ikke det. Foruten fuglebilder jeg har lagt ut, har jeg massevis i arkivet. Men det er så mange dyktige,tålmodige fuglefotografer..
Vel,du har gitt meg inspirasjon,så vi får se:)

Takk fra Inger-Lise
Stig B.
I versjon 1 har du fanget miljøet veldig godt i den situasjonen du viser. Som fuglebilde stemmer begge versjoner, også teknisk bra selvsagt.

Har man først fått en ''ikke-fugletitter'' til å ikke bla forbi bildet instinktivt :-), så har v1 for meg gode kvaliteter, der man ser den sentrale flygelederen som uforstyrrelig signaliserer til de mer eller mindre befarne flygerne som alle vil inn på samme landingsstripe. De 2 som har landet er så flau over de andres flygeegenskaper at de snur seg vekk.

V2 er mer en øvelse for oss som liker å se bilder av fugler synes jeg.

Runde er et vakkert sted, som kan utnyttes av både urbane og andre.

Likte forresten veldig godt den steinen du fant deg.

Mvh Stig
Arne S.
Takker!

Hehe, flygelederen.. Herlig kommentar, Stig. Jeg blir oppriktig glad når bildene mine setter i gang folks fantasi. Fantasi, assosiasjoner og lek med tanker er berikende, ikke minst for oss fotografer som så aktivt forholder oss til bilder. Plassen er langt der oppe et sted, litt under kanten.

Hyggelig å kunne gi deg inspirasjon, Inger-Lise!
Fred S.
Hei Arne: Jeg sitter her og humrer litt til Terjes (gammel elev) kommentar, og svaret ditt. Hyggelig det du sa om slektskapet; tror du faktisk du mener det, selv om kanskje ikke går så mye på det rent fotografiske.

Hadde ikke ventet at et Rundebilde fra din hånd skulle bli et rent artsfoto, og det er det jo heller ikke. Du klarer å sette Lunden inn i en ''sosial kontekst'', slik at seeren ( som f.eks. Stig) kan få en hel historie ut av situasjonen. For meg blir dette et vaskekte ''sunnmørsbilde'' med indremisjon og pinsebevegelse; nesten så jeg føler meg hensatt til Bedehuset på barndommens Stranda: Emissæren med utstrakte armer på prekestolen, omgitt av de tungetalende og tilbedende ( og kvinnelige) tilhørerne. De to som vender seg bort i avsky fra sirkuset kunne ha vært noen fra familien Strømme: Mor forsøkte å holde meg borte fra bedehuset; hun hatet indremisjon og nektet meg å gå på søndagsskole: Ikke rart jeg har blitt den jeg er...
Kjempeartig bilde; og et bevis på at en ikke nødvendigvis trenger lang tele for å dra til Runde.

vh fred
Arne S.
HEHEHAHAHAHEHE hikst krampelatter! Det endelige beviset på at FOTOdotNO kan påvirke dagen! Utrolig herlig kommentar, Fred! :-))) Ja, jeg mener selvsagt det med slektskapet, uten å bli for personlig i et åpent forum. Når alt kommet til alt har vi sikkert en felles tippoldefar på sunnmøre et sted. Tror neppe han grunnla bedehuset.

:)




Nils B.
Se så stor jeg er kvittres det ut mot høyre og venstre. Jeg synes nå egentlig at versjon #1 har et hav av beskjæringsmuligheter og det gir oss mulighet til å fantasere litt. (om vi ønsker det da) Se bare på de to som helt klart tar avstand fra brasebassens uheldige positur (se så stor). Det er jo helt klart at miljøbilder så absolutt gir meg noe mer enn bare et rent artsbilde selv om det også kan gi grobunn for fri tolkning.

Et fornøyelig bilde.
mvh Nils
Sverre Farstad H.
Et sjeldent godt lundefugl-bilde. Synes dette er sjeldent fordi det har fanget en veldig livlig situasjon, og ikke minst er fuglen som står th med utspente vinger med på å ''gjøre''! dette bildet.
Noe av bunnen kunne kan skje vært skåret bort.
Mvh Sverre
Inger Anne Maritsdotter V.
Dette bildet gav meg lyst til å dra til Runde, og da har du oppnådd en misjon, allerede;-)
I tillegg syns eg det viser litt av det (sikkert) ''livlige fuglelivet'' der ute, og du har vært svært heldig med lyset her.
Det er noen fine fugler, bra fargegjengivelse, syns eg.

Ha en fin foto-glad sommer;-)

Mvh Inger Anne
Ann F.
Definitivt V1!
Jada, V2 er også greit nok på sin måte, men V1 ha også innhold utover det å vise fuglen, det har humor og mye innhold på liten flate.
Kongen på haugen som sitter og brer ut vingene, du kan nesten lure på om han vil folde sammen vingene når de to fra hver sin vinkel skal innfor landing, det ser ut som de skal inn på samme hylle, eller om de to luftbårne må ta en tverrsnu og endre kurs i siste sekund.
Og de to som snur seg vekk, er det fordi de er opptatt av seg og sitt eller noe helt annet eller fordi de ikke vil bivåne landingsplassstriden?

For meg, som ennu har Lunde til gode, gir det litt av mylderfølelsen jeg har hørt fortalt. Rene lundefuglbilder som V2 og en meget stor håndfull andre,er greie nok, de viser fuglen i et utall positurer og vinkler, men bilder som V1 fyller sin misjon så absolutt, de viser miljø og oppførsel.
Begge typer fuglebilder trengs.
Mvh Ann
Arne S.
Takker for nye, fine innspill! Jeg er imponert over fantasien som råder. Det inspirerer!

Takk det samme, Inger Anne!

:)

Jon-Petter T.
Fin dynamikk i dette bildet der du viser adferden til lundefuglen på en flott måte.
Fasinerende og nydelig fugl som jeg desverre aldri har sett i levende live.


Marit E.

Dette er rett og slett ingen lundefugler, Arne. Neida, her har vi sjølvaste statsministeren i full utfoldelse. Det er jo snart valg, må vite, derfor er det viktig å få posisjonert seg. Forrige uke las jeg om ''nervekrig'' i en eller annen tabloidavis. Det er denne vi ser rester av her.

Carl Ivar nekter å støtte en ny Bondevik- regjering. Han og fruen snur seg vekk i indignasjon, detta vil de itte ha noe av. Erna ble så lei seg på Kjell M. sine vegne, et utidig personangrep fra Hagen,sa hun. Full støtte til statsministeren med trampeflaks og greier fra høyre flanke.
Og Høybråten kommer seilende inn fra venstre, han er så enig så enig med Erna.

Hm...., tror jeg må ta meg en tur til Runde, jeg også.

Marit
Arne S.
Hehe, det er ingen ende på fantasifulle varianter. Ja, jeg har merket meg at Erna flakser rundt Kjell Magne. Men Eli må da ha klippet seg? :-)

Takk til dere to, Jon-Petter og Marit!





Jon Fredrik S.
De to i nedre venstre hjørne gjør bildet for meg.

Helt uanfektet av all bevegelsen i resten av bildet, og godt fornøyd med hverandres selskap.

Det er moro å kikke på bildene dine, særlig komposisjonen prøver jeg å lære noe av, den virker alltid gjennomtenkt.

Mvh JFS
John Ø.
Siden alle fuglene er prikk like får jeg en slags tegneserie følelse. Fuglen begynner med å ta av oppe til venstre, inn for landing, landingen og så inn til kona. Morsomt.
Ketil K.
Det beste med dette bildet er at det ikke er et artsportrett, men et forsøk på å lage et fotografisk poeng ut av lundene, deres miljø og samhandlinger.
Og det får du jo helt utmerket til.

For meg er det fuglene som kommer flygende inn fra sidene som gjør bildet, mens de to turtellundene nede til venstre liksom ikke helt deltar i bildet, og gjør det fylt med litt for mange elementer. Det er også både en steinhoppbakke og kollisjonsdynamikk i bildet, som gjør det morsomt og spennende.

Teknisk ble det litt lite presentert og med noe hardt lys og høy kontrast. Skarpheten og dybdeskarphet er fin og passe til bildet. V#1 så absolutt!
Monica J.
Hei,

Det meste er allerede sagt her. Vil bare henge meg på og gratulere med et uvanlig og svært vellykket bilde fra Runde. Versjon 1 er virkelig minneverdig.

Jeg var på Runde i fjor, og har egentlig tenkt meg en tur i løpet av sommeren. Har det siste året lært utrolig mye om foto ved hjelp av alle her på Foto.No, ikke minst deg, og håper at mine neste Runde-bilder blir vesentlig bedre enn de forrige. Håper bare ikke det blir for sent på året til å kunne ta noen blinkskudd... :-)

MJ
Toini B.
For en herlig gjeng! Ble glad av å se dette, jeg:)
Heidi Helene S.
Tillat meg å kommentere uten å ha lest en eneste bokstav (man har da bare SÅ mye tid å bruke:-))


Jeg lar meg forføre av versjon 2. Det enkle er det beste, i min lille verden.
Mine øyne kan se på dette bildet lenge, uten å søke annetsteds.
Jeg synes faktisk bildet har noe humoristisk over seg.


Og jeg makter altså aldri å bli skuffet når jeg klikker meg frem til dine bilder.
Arne S.
Mange takk for nye, inspirerende kommentarer!
Merethe W.
Delikat rent teknisk, og artig formasjon på fuglene. Likevel blir det litt ''sjelløst'' i forhold til det fuglebildet du nettopp la ut, så jeg kan styre min begeistring (men dette blir selvsagt to vidt forskjellige typer bilder også).
Arne S.
Hehe, jeg skjønner deg, Merethe. Men bildet har en forhistorie, en lang en til meg å være :) Jeg ler godt av alle assosiasjonene.
Jan-Eilert P.
Pent dette! Om bildet har et fotografisk poeng? Vet ikke om jeg helt liker begrepet. Alle bilder som har en eller annen misjon har vel et fotografisk poeng. Et fint fuglebilde eller naturbilde har et fotografisk poeng, men også et halvdårlig nashspiel-bilde fra noen år tilbake der man ler fordi folka har forandret seg. Stort sett har bilder av mennesker man kjenner alltid et fotografisk poeng.

Nå vel- nok refleksjoner tidlig på morran etter en lang nattevakt. Dette var et flott lundefuglbilde og det er et godt nok poeng for meg

God helg

Jan-Eilert
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu